Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Στους πρόποδες των Μετεώρων, στο σπήλαιο της Θεόπετρας, ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα άλλα, κουκούτσια σταφυλιών από την Παλαιολιθική Εποχή που μαρτυρούν την πανάρχαια συνύπαρξη του τόπου με το αμπέλι.

Βυζαντινοί χρόνοι. Η ιερή καλλιέργεια της αμπέλου και η εξέλιξη της οινοποίησης περνά στα χέρια των μοναχών των ιερών βράχων και είναι από τους πρώτους που πειραματίζονται με την απόσταξη στον ελλαδικό χώρο.

Το μυστηριακό περιβάλλον των Μετέωρων μεταλαμπαδεύεται στον  οίνο και τα αποστάγματα μέσω ενός ιδιαίτερου terroir και καθιστά την περιοχή διαχρονική  κοιτίδα παραγωγής κρασιών και αποσταγμάτων σταφυλιού.

Εδώ, στη Ράξα Τρικάλων, ιδρύθηκε το 1989  η αμπελουργία-οινοποιία-αποσταγματοποιία Τσιλιλή. 

Η οικογένεια Τσιλιλή είναι η πρώτη που τυποποίησε τσίπουρο στη Θεσσαλία, με την ομώνυμη γεωγραφική  ένδειξη, αναγνωρισμένη  από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την ανάδειξη και διεθνή καταξίωση του τσίπουρου, του αυθεντικού αυτού Ελληνικού ποτού. 

Η συνεχής προσπάθεια για την εκθείαση της δυναμικής του σταφυλιού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς μονοποικιλιακών αποσταγμάτων σταφυλιού και παλαιωμένου τσίπουρου σε δρύινα βαρέλια.

Το 1996, η οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ, ένα πρότυπο οινοποιείο- αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητα της περιοχής και την αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών.

Η μακραίωνη ιστορική παράδοση και η σύγχρονη τεχνολογία ενώνονται αρμονικά  με την ανθρώπινη έμπνευση και  διαιωνίζουν την οινική κουλτούρα του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον (πρόγραμμα Natura 2000).

Την τελευταία δεκαετία, έχοντας ως σκοπό τη συνάντηση των αναγκών του ελληνικού αλλά και διεθνούς καταναλωτικού κοινού με το δημιουργικό όραμα των ανθρώπων της αποσταγματοποιΐας-οινοποιΐας Τσιλιλή, δημιουργούνται νέες σειρές οινικών προϊόντων συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες με τις σύγχρονες πρακτικές.