ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ

Η Φιλοσοφία

Το 1996, η οικογένεια Τσιλιλή προχώρησε στη δημιουργία ενός πρότυπου αμπελώνα.

Σκοπός ήταν η αναβίωση του αμπελώνα των Μετεώρων που μετά την φυλλοξήρα στις αρχές του 20ου αιώνα είχε χάσει την αίγλη και την αναγνωρισιμότητα του.

Σήμερα η έκταση του αμπελώνα του Κτήματος Θεόπετρα καλύπτει 150 ιδιόκτητα στρέμματα που απλώνονται ανατολικά των Μετεώρων, σε ημιορεινές πλαγιές, γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας.

Η λογική που διέπει τη δημιουργία αυτού του αμπελώνα είναι η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, η αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών και η παραγωγή κρασιών που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και τον καταναλωτή.

 

Το Terroir

Ο συνδυασμός της ιδιαίτερης σύστασης του εδάφους που επιτρέπει τις χαμηλές στρεμματικές  αποδόσεις σταφυλιών και του ηπειρωτικού κλίματος, δημιουργούν κρασιά με έντονα αρώματα, πυκνότητα και υψηλές οξύτητες.

 

Το έδαφος

Τα αμπελοτόπια του κτήματος εκτείνονται σε πλαγιές ημιορεινών λόφων (κλίση 10%-30%), με προσανατολισμό Ανατολής-Δύσης και σε υψόμετρο 280-350m.

Η σύσταση του εδάφους ποικίλλει λόγω του σπάνιου σχηματισμού των πετρωμάτων των Μετεώρων.

Το κύριο χαρακτηριστικό είναι παρουσία σχιστόλιθου που καθιστά τα αμπελοτόπια «ρηχά» και παρέχει πολύ καλή αποστράγγιση.

Σε περιοχές όπου είναι έντονη η παρουσία ασβεστόλιθου, με προέλευση θαλάσσιων απολιθωμάτων, καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες. Ως αποτέλεσμα το κρασί που προκύπτει χαρακτηρίζεται από μεταλλικότητα και υψηλή οξύτητα.

Στα αμπελοτόπια με αργιλοαμμώδη σύσταση, κατά τόπους με έντονη παρουσία σιδήρου, καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες που παράγουν  οίνους με πολύπλοκα αρώματα, ώριμες πλούσιες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.

 

 

Tο μεσόκλιμα

Το μεσόκλιμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό με βαρείς υγρούς χειμώνες και ηλιόλουστα, θερμά και ξηρά καλοκαίρια.

 Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι συντελούν στην ανάπτυξη έντονων και πολύπλοκων  αρωμάτων, στην αργή και ομαλή ωρίμανση και στη διατήρηση της φυσικής οξύτητας των σταφυλιών.

 Παράλληλα οι συχνοί βορεινοί άνεμοι από τα βουνά της Πίνδου δροσίζουν τα αμπέλια και αποτρέπουν την ανάπτυξη ασθενειών.

 

 

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τη βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών. Το σύνολο των αμπελώνων του Κτήματος Θεόπετρα καλλιεργούνται με βιολογικές πρακτικές, η πιστοποίηση των οποίων γίνεται από τη ΔΗΩ.

 Οι αποδόσεις των αμπελιών είναι ιδιαίτερα χαμηλές: 600-700kg/στρέμμα για τις λευκές ποικιλίες και 400-500kg/στρέμμα για τις ερυθρές ποικιλίες, με καλλιέργεια σε μονό cordon και αυστηρό πράσινο τρύγο. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με υψηλή πυκνότητα, έντονα αρώματα και δροσερές οξύτητες.

 

Οι ποικιλίες

Η επιλογή των καλλιεργούμενων ποικιλιών έγινε με βάση το terroir της περιοχής της Θεόπετρας Καλαμπάκας, συνδυάζοντας διεθνείς και ελληνικές ποιοτικές ποικιλίες.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, γίνεται σημαντική προσπάθεια για την αναβίωση και ανάδειξη σπάνιων ελληνικών ποικιλιών που είχαν μείνει στη λήθη του χρόνου αλλά αποτελούν πολύτιμη τοπική και εθνική κληρονομιά.

Λευκές ποικιλίες

Μαλαγουζιά,  Ασύρτικο, ChardonnayVermentino

Ερυθρές ποικιλίες

Syrah, Cabernet SauvignonMerlot,   Λημνιώνα,  Ξινόμαυρο, Βλάχικο

 

 

Οίνος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ΜΕΤΕΩΡΑ

Οι άνθρωποι του Κτήματος Θεόπετρα, έχοντας ως όραμα την ανάδειξη της οινικής κουλτούρας του τόπου, συνέβαλαν καθοριστικά στο να αναγνωριστεί ο όρος «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΜΕΤΕΩΡΑ» που χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη κατηγορία κρασιών.

Οι οίνοι που ανήκουν σ’ αυτή  την  κατηγορία προέρχονται από σταφύλια αυστηρά προσδιορισμένων ποικιλιών που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένα αμπελοτόπια, σε χαμηλές αποδόσεις και οινοποιούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Το αποτέλεσμα είναι κρασιά υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερο χαρακτήρα, αντιπροσωπευτικό του terroir της περιοχής των Μετεώρων.